Com a tots els països mediterranis trobem variants d’aquesta recepta, a Catalunya tenim la Samfaina, a Castella el Pisto a Itàlia tenen la Caponata i segur que trobem d’altres. Ratatoille, es una recepta amb hortalisses de temporada, pebrots, albergínies, cebes carbassó, tomata, alls i tot amanit amb herbes aromàtiques, que poden ser l’orenga, timó, llaurer etc….Avui us presento el Ratatoille que és la versió francesa. La caracteristica és que hi ha una part que es prepara al forn i també s’he amaneix amb una vinagreta a diferencia de la Samfaina.
Ingredients
Per la base
- 2 grans d’all
- 4 – 5 branques de julivert fresc
- 220 g de ceba en quarts
- 100 g de pebrot vermell (pelat i sense llavors)
- 100 g de pebrot verd (pelat i sense llavors)
- 100 g de pebrot groc (pelat i sense llavors)
- 200 g de tomàquets pera (pelats i sense llavors)
- 50 g d’oli d’oliva verge extra
- 2 branquess de farigola fresca
- 1 fulla de llorer seca
- 1 culleradeta de sal
- 1 culleradeta de sucre
Verdures
- 2 tomàquets pera (en rodanxes de 2 mm)
- 200 g de carabassó (en rodanxes de 2 mm)
- 200 g d’albergínia (en rodanxes de 2 mm)
Vinagreta
- 50 g d’oli d’oliva verge extra
- 20 g de vinagre balsàmic
- 1 – 2 pessics de sal
- 2 – 3 branques de farigola fresca (només les fulles)
Preparació
Base
- Posi en el got els alls, el julivert, la ceba, els pebrots, el tomàquet i l’oli i trossegi 6 seg/vel 4.
- Afegeixi la farigola i el llorer i sofregeixi 10min/120 °C/gir invers/vel cullera.
- Afegeixi la sal i el sucre i, sense posar el cubilet, programi 10 min/Varoma/gir invers/vel cullera. Retiri a una safata refractària ovalada o rodona d’aprox. 25 cm de diametre.
Verdures
- precalenta el forn a 200 °C.
- Col·loqui les rodanxes de tomàquet, carabassó i albergínia superposades damunt de la base de verdures cuites formant un cercle i fins a cobrir tota la superfície. Reservi.
Vinagreta
- Posi en el got l’oli, el vinagre, la sal i la farigola i barregi 20 seg/vel 4.
- Retiri del got i regui les verdures amb 3-4 cullerades. Cobreixi la safata amb un cercle de paper d’enfornar humitejat.
- Enforni durant 45 minuts (200 °C). Retiri del forn, retiri el paper i serveixi immediatament regat amb més vinagreta