El “Fricando”, és una plat del receptari tradicional de Catalunya. Es tracta d’un guisat de carn de vedella, tallada a manera de filets (la millor part és la llata) perquè és molt melosa, que es cuina a foc lent.
Com en moltes receptes catalanes el sabor el dóna la picada i els bolets deshidratats .
En aquesta recepta, primer es prepara la picada i com nomes porta una o dues cullerades, la resta la pots guardar a la nevera en un pot de cristall ben tapat, per a altres preparacions.
INGREDIENTS PER LA PICADA:
- 4 ñoras sense tija i sense llavors
- 50 gr d’ametlles torrades
- 50 gr d’avellanes torrades
- Uns quants pinyons torrats
- 4 dents d’all
- una mica de julivert
INGREDIENTS PER EL FRICANDO:
- 25 g de bolets deshidratats
- 350 g d’aigua calenta
- 300 g de ceba tallada en 4 parts
- 2 o 3 dents d’all
- 100 g d’oli d’oliva
- 100 g de tomàquet triturat (natural o en conserva)
- sal i pebrot
- 50 g de farina
- 1 Kg de filets de vedella melosa (la part de la llata)
- 100 g de brandy o vi
- 1 o 2 cullerada de picada
PREPARACIÓ PICADA:
- Triturar les ñoras 5 o 6 segons a velocitat 6, afegir ametlles, avellanes i pinyons i tornar a triturar 6-7 segons a velocitat 6
- Després afegeixes l’all i el julivert i tritura 7 segons a velocitat 6
- Mira si t’ha quedat ben triturat, sinó tritura uns segons més a velocitat 7.
PREPARACIÓ FRICANDÓ:
- Posa en un bol els bolets amb l’aigua per hidratar-les durant 15 minuts.
- Posa en el got la ceba, els alls i l’oli i programa 3 segons, velocitat 5.
- Sofregeix programant 10 minuts, temperatura Varoma, velocitat cullera.
- Afeixegeix el tomàquet i programa 5 minuts, temperatura Varoma, velocitat cullera.
- Salpebra i enfarina lleugerament la vedella i afegeix-la al got. Programa 2 minuts, temperatura Varoma, gir a l’esquerra, velocitat cullera.
- Incorpora els bolets, l’aigua de remullar-les, la picada i el brandy i programa 30 minuts, temperatura Varoma, gir a l’esquerra, velocitat cullera.
- I llestos…..